Tijgernoten

Wat zijn tijgernoten?

Bij het woord tijgernoten denken veel mensen aan het bekende zoutje van de Duyvis, maar wanneer een karper visser het hoort denkt die niet aan het zoutje. Dan denkt hij aan een nootje wat hij gebruikt voor het vissen op karper. Maar wat zijn dat nou eigenlijk? De tijgernoot heet oorspronkelijk knolcyperus of wel aardamandel.

De plant wordt beschouwd als een hardnekkig onkruid in de teelt van aardappels en maïs. De knolcyperus vermeerdert zichzelf hoofdzakelijk vegetatief. De plant komt voor in Eurazië en komt oorspronkelijk uit de warmere gebieden. De knolletjes werden al geteeld in de Nijlvallei door de Oude Egyptenaren. Op veel wateren heeft de noot bewezen dressuur te kunnen doorbreken. Een voorn of winde zal een fatsoenlijke maat tijgernoot niet eens op kunnen nemen. Waardoor zij dit aas laten liggen.

Hoe bereid je tijgernoten?

Wij van Kvin.nl zweren bij het vissen en gebruik van tijgernoten. Maar hoe maak je ze nu klaar om te gebruiken? Vaak koop je deze noten in zakken van 20 a 25 kilo. Dan zijn de noten droog en moeten ze nog bereid worden. Het bereiden duurt ongeveer 26 uur.

Nu denk je waarschijnlijk wat 26 uur? Ja 26 uur. Je moet namelijk de tijgernoten eerst 12 tot 24 uur laten weken in een emmer. De noten nemen zo water op en zullen niet meer kunnen uitzetten in de buik van de karper. Wij bereiden de tijgernoten altijd door ze 24 uur te laten weken in een emmer, wij gieten daar een flesje oud bruin bier bij en laten dit zo 24 uur staan.

wanneer de tijgernoten 24 uur hebben staan weken gaan we ze koken. wij koken de noten anderhalf uur en laten dan de noten nog een dag in het kookvocht staan bij kamer temperatuur. Zo gaan de noten lekker slijmen en dan zijn ze klaar voor gebruik. wij voeren hier mee maar wij vissen er ook mee.

Er zijn natuurlijk nog meer ingrediënten die je kunt toevoegen aan de tijgernoten, maar wij verklappen natuurlijk niet alles

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.